Nieuw bos in Anzegem krijgt naam: Vlinderbos

Gepubliceerd op woensdag 21 augustus 2024

Het nieuwe bos aan de Vlindertuin in Anzegem heeft een naam: ‘Vlinderbos’. De keuze kwam tot stand na een oproep aan de inwoners, waarbij meer dan 80 suggesties werden ingediend. Een onafhankelijke jury boog zich over de inzendingen en selecteerde uiteindelijk de naam ‘Vlinderbos’ als winnaar.

 

In 2022 kocht de gemeente Anzegem een perceel van 1,5 hectare met het doel er een nieuw bos aan te leggen. In februari 2024 werd dat plan werkelijkheid, toen vrijwilligers samen meer dan 3.000 bomen en struiken van meer dan 30 verschillende soorten plantten. Dit is een grote stap in de vergroening van de regio en biedt nieuwe recreatiemogelijkheden voor de inwoners.

 

Het bebossingsproject omvat een 2 meter breed  bospad dat niet verhard is (met twee open plekken). De bosranden bestaan voornamelijk uit struiken, terwijl de boskernen langs de spoorweg zijn beplant met snelgroeiende en hoge boomsoorten. Een tweede boskern bevat dan meer trager groeiende en lagere boomsoorten. Dit biedt variatie en biodiversiteit in het bos.

 

De winnende naam ‘Vlinderbos’ werd voorgesteld door Luc Duprez, Heidi Vandecasteele, Lieselot Vanpeteghem en Elena Delbeke. Als dank ontvangen zij elk een Anzegembon ter waarde van 50 euro. Bovendien werd er al een bord ontworpen voor het nieuwe bos, waarop een symbolische vlinder te zien is. De linkerkant van de vlinder, in het wit, stelt de vleugels voor, terwijl de rechterkant, in het groen, de bladeren van de bomen symboliseert.

 

Het ‘Vlinderbos’ is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Anzegem, in samenwerking met Natuurpunt Krekel Anzegem en Bosgroep IJzer en Leie. Het project werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid en het provinciaal regiofonds in samenwerking met Leiedal.