Halt2diabetes

Gepubliceerd op maandag 02 september 2024
23 september 202408 oktober 2024

Een zoektocht naar een gezonder leven? Doe nu mee aan de gratis groepssessies ‘Gezonde voeding’!

1 op de 10 volwassen in ons land heeft diabetes. Diabetes type 2 (ook wel ouderdomsdiabetes genoemd) kan voor een groot deel voorkomen worden via een Gezonde Leefstijl (voldoende bewegen, gezond eten, niet roken, gezond gewicht). 

Daarom zet Anzegem samen met de Diabetes Liga, logo Leieland en de eerstelijnszone de schouders onder het project HALT2Diabetes (www.HALT2Diabetes.be). Via HALT2Diabetes worden 45plussers met een mogelijks verhoogd risico op type 2 diabetes opgespoord en begeleid naar een gezonde levensstijl. 

 

Deelnemer Eric ging je alvast voor. 

Na een bloedanalyse vorig jaar bleken de suikerwaarden niet oké, diabetes type 2 lag op de loer. Zijn levensstijl aanpassen was dus de boodschap. ‘Ik wist niet waar ik de oplossing moest zoeken’, vertelt Eric. In het gemeentekrantje las ik over de groepssessies van Halt2diabetes, die begeleiden naar een gezonde leefstijl. Dat sprak me aan dus heb ik me maar ingeschreven. 

“Je staat er niet alleen voor. Daar haalde ik motivatie uit.”

‘We starten met info over diabetes en vooral gezonde voeding kreeg veel aandacht. En de laatste sessie was een leerzame kookles. Als ik nu ga winkelen lees ik de verpakkingen meer om na te gaan hoeveel suiker erin zit. Zo kies ik bewust anders.’ Eric vond steun bij deelnemers van de groepssessie. ‘We hadden hetzelfde probleem. Je staat er dus niet alleen voor. We wisselden ervaringen en tips uit. Daar haalde ik motivatie uit.’


Hoe doe ik mee?

1. Bereken jouw risico op type 2 diabetes via www.gezondheidskompas.be of vraag ernaar bij jouw huisarts of apotheker.

2. Is je score groter of gelijk aan 12?

Je kan je resultaten onmiddellijk doorsturen naar je huisarts, en maak een afspraak bij de huisarts voor een nuchter bloedonderzoek. 

3. Schrijf je in voor de groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing in jouw buurt


Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing

Op 23 september gaat er een infosessie door om 18u in het Sociaal Huis waarin je samen de risicotest kan invullen en de inhoud van het traject wordt uitgelegd.

  • Wanneer: De eerste groepssessie start op 7 oktober van 18u tot 19u30.
  • Wat: 6 sessies van 1,5u waar je onder begeleiding van diëtiste Kaat aan de slag gaat met eetgewoonten en hoe gezonder te eten.
  • Info en inschrijven:  
    Op de website www.logoleieland.be/diabetes vind je alle info terug of neem contact op met kaat.meervis@gmail.com of  0475/316907