Groene oase in het schip van de Sint-Janskerk

Gepubliceerd op Donderdag 19 september 2024

In 2022 werd de eerste fase van de restauratie van de Sint-Janskerk succesvol afgerond, waarbij toren en koor werden hersteld. De volgende stap is de aanleg van een unieke binnentuin in het schip van de kerk. Deze groene oase zal een publieke ruimte worden waar geschiedenis, rust en cultuur samenkomen, met respect voor het erfgoed en oog voor veiligheid. De werken starten vermoedelijk in de tweede helft van 2025.

maquette sintjanskerk
Maquette Sint-Janskerk

Tijdens de restauratie van 2021-2022 werden toren en koor hersteld tot aan de binnenbepleistering, zonder technieken of afwerkingen van vloer en wand. Voordat de afwerking kon beginnen, moest de architect duidelijkheid krijgen over de invulling van het schip. Het gemeentebestuur heeft nu gekozen voor een binnentuin en heeft een ontwerper aangesteld om dit uit te werken.

 

Er wordt een omgevingsvergunning aangevraagd voor de verdere afwerking van het torendeel, dat zal fungeren als liturgische ruimte. Ook voor het schip wordt een vergunning aangevraagd. Hier is het de bedoeling de bestaande ruïne na de brand zoveel mogelijk te behouden en het schip in te richten als binnentuin.

bovenaanzicht sint-janskerk
Bovenaanzicht Sint-Janskerk

Verbinding tussen kerk en tuin

Drie nieuwe poorten op de grens tussen binnen en buiten zorgen voor de verbinding. Deze poorten kunnen op verschillende manieren worden geopend, waardoor de tuin soms één geheel vormt met de binnenruimte en de kerk als het ware terug een geheel wordt. Zo kan de ruimte ook worden gebruikt voor publieke activiteiten zoals kleine concerten, exposities of buurtbijeenkomsten (die binnen de sfeer van een kerkomgeving passen).

poort als verbinding tussen binnen en buiten
Beeld van de middenste poort
concert in het schip
Beeld van een concert in de binnentuin met de poorten open.

Stabiliserende maatregelen en beplanting

De door de brand aangetaste natuurstenen kolommen krijgen houten schoringen voor de stabiliteit. Deze worden rond de kolommen gebouwd, zo worden krachten via het hout, met stalen verbindingen, overgedragen tot in de bestaande funderingen. 

Het afbrokkelende pleisterwerk blijft zoals het is, aangezien dit geen gevaar vormt. 

 

De paden van de binnentuin worden aangelegd in dolomiet. Er wordt een variatie aan beplanting voorzien, gaande van lagere beplanting tot bomen. We vermijden bewust het planten van bomen of struiken op locaties waar er zich historische elementen bevinden om schade te voorkomen.

 

De oude funderingen en de 11e-eeuwse graftombe worden geïntegreerd in het tuinontwerp. Zo eren we het verleden en verbinden we de historische elementen naadloos met het huidige gebruik van de ruimte.

houten structuur rond de kolommen
Maquette van de houten structuren rond de stenen kolommen

De binnentuin wordt publiek toegankelijk. Het doel is een serene binnenplaats waar mensen tot rust kunnen komen, een boek kunnen lezen of samen kunnen picknicken. Ook worden er zitbanken opgenomen in het tuinontwerp.

 

De start van de werken zal zich vermoedelijk in de tweede helft van 2025 situeren. 

 

open-perspectief-op-de-vieringstoren-bij-centraal-binnentreden-van-de-kerk
Open perspectief op de vieringstoren bij centraal binnentreden van de kerk